Programarkiv

2024

M. Takara & Carla Boregas

takaraboregas

Mauricio Takara (trommer/perkusjon/elektronikk
Carla Boregas (synthesizers/elektronikk)

Mauricio Takara og Carla Boregas har lenge vært toneangivende skikkelser på den eksperimentelle undergrunnsscenen i São Paulo før de nylig flyttet sin base til Berlin. Boregas' varme og store elektroniske lydlandskap i møte med Takaras særegne spillestil med røtter i jazz og improvisasjonsmusikk så vel som brasiliansk musikk, skaper en organisk blanding av manipulerte synthesizere og akustisk lyd. Som hørt på deres siste album «Grande Massa D'Agua» (Great Body of Water) (2022), utforsker duoen temaer relatert til vann mens de dykker ned i ukjente musikalske dybder. De to er også kjent fra en rekke andre prosjekter. Carla var med å grunnlegge det sjangerbrytende punkbandet RAKTA og det transdisiplinære prosjektet Fronte Violeta. Mauricio Takara er en del av Hurtmold, São Paulo Underground (med trompetist Rob Mazurek), og har spilt med et bredt spekter av musikere inkludert Pharoah Sanders, Yusef Lateef og Naná Vasconcelos, for å nevne noen. 

(Photo: Maiga Bugrimenko)

Sted: Dokkhuset Scene

reolo

Anders Røine (vokal/gitar/langeleik/munnharpe/hardingfele)
Hans Kjorstad (fele/synthesizer/vokal)
Rasmus Kjorstad (fele/oktavfele/langeleik/vokal)
Hans Hulbækmo (trommer/perkusjon/synthesizer/munnharpe/vokal)

Reolô er en kvartett bestående av sprelske multiinstrumentalister med base i norsk folkemusikk og den noe vage benevnelsen «åpen klasse». De ga ut plata «Andre sida» i 2019 til strålende kritikker, og en etterlengtet oppfølger er på vei. Musikalsk beveger bandet seg fra norsk slåttemusikk, via rocka groover med inspirasjon fra både Vest-Afrika og Amerika til rene energiutblåsninger. Med tekster om prepping, saueflokken i full fart mot stupet og en hard vår prøver bandet å ta samtiden på kornet, mens fokuset på groove, tett samspill og gammelmodig tonalitet gir musikken et smått tidløst preg.  

(Foto, Ånond Versto)

Sted: Dokkhuset Scene

ase

Franziska Baumann (stemme/live elektronikk)
Alex Nowitz (stemme/live elektronikk) (strophonion)
Tone Åse (stemme/live elektronikk)

----------

Disse improviserende og utforskende vokalkunstnerne har i en årrekke fordypet seg i stemmen i seg selv, alternativ stemmebruk, og forskjellige typer live-elektronikk, inkludert spesialutviklede og sensorbaserte kontrollere. De utvider og utfordrer med dette både sitt eget instrument, og vokalistens mulige roller. Musikerne arbeider oftest sammen i kvartetten «Operadicals» sammen med multikunstner Sten Sandell, men denne kvelden får vi høre dem i variasjoner av solo, duo og trio i tillegg til samspill med Trondheim Voices. Det er få grenser for hvor disse improvisasjonene kan gå i det vokale og elektroniske landskapet. Teknologisk virtuositet og lidenskapelig musisering, utforskende samspill mellom den organiske og den elektroniske stemmen, mellom lyd og kropp, mellom lek og alvor. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

(Foto, Franziska Baumann: Sebastian Rausch)
(Foto, Alex Nowitz: Oscar Loeser)
(Foto, Tone Åse: Thor Egil Leirtrø)

Sted: Dokkhuset Scene

tv

Franziska Baumann (stemme/live elektronikk)
Alex Nowitz (stemme/live elektronikk) (strophonion)
Tone Åse (stemme/live elektronikk)

Trondheim Voices:
Torunn Sævik (stemme/live elektronikk) (Maccatrol)
Ingrid Lode (stemme/live elektronikk) (Maccatrol)
Heidi Skjerve (stemme/live elektronikk) (Maccatrol)
Anita Kaasbøll (stemme/live elektronikk) (Maccatrol)

I dette settet møter trioen det improviserende vokalensemblet Trondheim Voices. Ensemblet er et av de veldig få (om ikke eneste) vokalensembler som har tatt i bruk trådløs sanntids-elektronikk som en utvidelse av det vokale uttrykket.  (Maccatrol™ by Asle Karstad og Arnvid Lau Karstad.) Denne sammenstillingen av nerdete vokalister skjer for første gang i forbindelse med Fri resonans, og det er et møte man ser frem til med både fryd og spenning. Kaos? Overload? Menneskelig? Umenneskelig? Landskap du aldri har vært i før forventes å oppstå. Åse har for anledningen komponert et åpent stykke for stemmer, elektronikk og improvisasjon som urfremføres denne kvelden.

(Photo: Jarle Hvidsten)

Sted: Dokkhuset Scene

henriette

Henriette Eilertsen (fløyte)
Joel Ring (cello)
Øystein Aarnes Vik (trommer)

Jazzfløytist Henriette Eilertsen presenterer sin nye trio sammen med Joel Ring og Øystein Aarnes Vik. Gjennom Eilertsens musikk skaper de et frisk og oppfinnsomt lydbilde der fløytens varme og kompleksitet er i front, og navigerer seg gjennom referanser fra den globale jazzhistorien og skandinavisk samtidsjazz. Henriette har etablert seg som en seriøs og progressiv ny stemme på den skandinaviske scenen. Hun har en allsidig tilnærming, der sjangerspesifikasjoner, tradisjoner og konstellasjoner kun er utgangspunkt for videre utforskning. Det være seg med hennes eget soloprosjekt som kulminerte i albumet «Poems for Flute», der akustiske opptak flyter side om side med bitcrush-lyder, i space music-bandet Billy Meier eller sammen med frijazzerne i Andreas Røysum Ensemble.

Foto: Dorota Koperska

Sted: Dokkhuset Scene

carlstone

Carl Stone (elektronikk)

Carl Stone regnes som en av pionerene innen bruk av datamaskiner og annen elektronikk i konsertformat, noe han har jobbet med helt siden 1986. Han ble født i California og deler nå tiden sin mellom Los Angeles og Japan. Han studerte komposisjon ved California Institute of the Arts hos Morton Subotnick og James Tenney og har komponert elektroakustisk musikk siden tidlig på 70-tallet. De siste årene har han gitt ut en rekke interessante album, inkludert «Wat Dong Moon Lek» (2022) og «Stolen Car» (2020). Å lytte til Carl Stones musikk er en reise i lyd. Eklektisk sampling, forvrengninger og lydmanipulasjon ulikt alt annet du har hørt.

(Foto: David-Agasi)

Sted: Dokkhuset Scene

cliffhanger

Ignaz Schick (altsaksofon/barytonsaksofon)
Ingebrigt Håker Flaten (kontrabass)
Oliver Steidle (trommer)

Denne nye, akustiske trioen består av tre ikoniske utøvere på den europeiske jazz- og eksperimentelle musikkscene. Bandet ble til gjennom to elektroakustiske duoer med lang fartstid, Håker Flaten/Schick og ILOG (Schick/Steidle), som kulminerte i en trio med den tidløse besetningen saksofon, kontrabass og trommer. Tre kompromissløse musikere har funnet sammen i sin felles kjærlighet til tradisjonen rundt frijazz og fri improvisasjon. De er for tiden på turné for å promotere deres nye utgivelse "The Cliffhanger Session" (Zarek, 2024). Autentisk, melodisk, rytmisk, energisk og uforutsigbart med røtter i tradisjonen.

(Foto: Karl Lehner/Juliane Schütz/Ralf Dombrowski)

Sted: Dokkhuset Scene

2023

tjo

Christopher A. Williams (kontrabass)

Eira Bjørnstad Foss (fiolin)

Amalie Dahl (altsaksofon)

Klaus Ellerhusen Holm (klarinett)

Jenny Frøysa (barytonsaksofon)

Bjørn Marius Hegge (kontrabass)

Kyrre Laastad (trommer/perkusjon)

Henrik Munkeby Nørstebø (trombone)

Joakim Rainer Petersen (piano)

Amund Storløkken Åse (vibrafon)

----------

Trondheim Jazzorkester møter komponist, kontrabassist og musikkforsker Christopher A. Williams i et stort musikalsk og intellektuelt eksperiment. Sammen med det Berlin-baserte Splitter Orchester, utgjør Trondheim Jazzorkester kjernen i prosjektet "(Musical) Improvisation and Ethics", ledet av antropolog Caroline Gatt (University of Graz), filosof Joshua Bergamin (University of Vienna), og Christopher A. Williams (University of Music and Performing Arts Graz). I en ukes lang workshop skal musikerne og forskerne sammen gå i dybden på aspekter rundt etikk i (musikalsk) samspill mellom improviserende musikere. Sammen vil forskerne og musikerne sette sammen et konsertprogram rundt deres oppdagelser. 

(Foto: Thomas Martius)

Sted: Dokkhuset Scene

ben

Ben LaMar Gay (kornett/vokal)

Will Faber (gitar)

Matt Davis (sousafon)

Tommaso Moretti (trommer)

----------

Den amerikanske kornettisten, komponisten og vokalisten Ben LaMar Gay er en av de mest interessante skikkelsene på Chicagos yrende eksperimentelle musikkscene. Hans fragmenterte elektroakustiske lydkollasjer filtrerer tid, sted, farger og nyanser på magisk vis gjennom eksperimentell jazz, funk, hip-hop og brasilianske rytmer inn i sitt konsept "Pan-Americana". Han er medlem av AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians), og har samarbeidet med blant andre Theaster Gates, Nicole Mitchell, Joshua Abrams Natural Information Society, Jaimie Branch, Makaya McCraven og Circuit des Yeux. Ben LaMar Gay Ensemble består av Will Faber (gitar/vokal), Matt Davis (sousafon/vokal), Tommaso Moretti (trommer) og Ben LaMar Gay (kornett/synthesizer/vokal)

(Foto: Alejandro Ayala)

Sted: Dokkhuset Scene

isach

Isach Skeidsvoll (piano/komposisjoner)

Martin Mellem (trommer)

Anders Hjemmen (kontrabass)

Amund Nordstrøm (perkusjon)

Aksel Øverås Røed (barytonsaksofon)

Espen Songstad (tenorsaksofon)

Peder Skeidsvoll (trompet)

Lauritz Skeidsvoll (sopransaksofon)

----------

Isach Skeidsvoll er et navn som til stadighet dukker opp på plakater rundt omkring i landet. Opprinnelig kommer han fra bygda Kleive i Romsdalen, men har de siste årene bodd i Bergen. I Bergen er han en viktig initiativtaker både som musiker og konsertarrangør. Han kan høres i en rekke ulike band, men til Fri resonans kommer han med sin egen oktett. Musikken er klart inspirert av seksti- og syttitalls frijazz, men sterkt farget av Skeidsvolls klare egenart og signatur. Bandet består av et knippe unge og meget spennende musikere på den norske jazzscenen. 

(Foto: Andréa Louise Horstad)

Sted: Dokkhuset Scene

habitat

Kristin Bolstad (vokal/elektronikk/effekter)

Zoe Efstathiou (piano/effekter)

----------

Habitat er en duo bestående av Kristin Bolstad (vokal/elektronikk/effekter) og Zoe Efstathiou (piano/effekter). Sammen utforsker de lyder fra ulike habitater og lydlandskap i naturen, både igjennom improvisasjon og komponert materiale. Med utvidede vokalteknikker, elektronikk, ulike objekter og preparert piano tar duoen deg med på en reise gjennom natur, landskap, grotter og skoger, hvor fantasien får fritt spillerom. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

(Foto: Tijs Ham)

Sted: Dokkhuset Scene

NTNU forskningskonsert: Christopher A. Williams

Christopher

Forskningsprosjektet "(Musical) Improvisation and Ethics" ledet av komponist, kontrabassist og musikkforsker Christopher A. Williams (University of Music and Performing Arts Graz), antropolog Caroline Gatt (University of Graz) og filosof Joshua Bergamin (University of Vienna) involverer blant annet Trondheim Jazzorkester. I en ukes lang workshop skal musikerne og forskerne sammen gå i dybden på aspekter rundt etikk i (musikalsk) samspill mellom improviserende musikere. Uken avsluttes med samtaler og konsert på Dokkhuset som en del av Fri resonans. Denne forskningskonserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter. Vi får samtaler om etikk og musikk med ansatte ved NTNU og musikere fra Trondheim Jazzorkester i tillegg til forskningsteamet. Moderator Michael Duch (Institutt for musikk, NTNU). Gratis inngang. 

----------

(Foto: Karin Lernbeiss)

Sted: Dokkhuset Scene

moskus

Anja Lauvdal (piano)

Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass)

Hans Hulbækmo (trommer)

Rolf-Erik Nystrøm (saksofoner)

----------

Moskus er et sentralt band på den norske jazzscenen. De har hatt jevn aktivitet siden deres første albumet kom ut i 2012. Etter det har det kommet fem til, inkludert «Papirfuglen» (2022). Uforutsigbarhet og åpenhet er to ord som godt beskriver Moskus´ musikk. Gjennom årene har de samarbeidet med flere andre musikere, blant andre Nils Økland, Mari Kvien Brunvoll og Stein Urheim. I høst er de på turné med saksofonist Rolf-Erik Nystrøm, en sentral skikkelse innen norsk samtidsmusikk og improvisasjonsmusikk. 

(Foto: Christian Winther)

Sted: Dokkhuset Scene

Cory

Cory Smythe (piano)

----------

Den New York-baserte pianisten og komponisten Cory Smythe har med sin helt unike stemme og enorme nedslagsfelt vist seg å være en av vår tids mest spennende musikere innen både klassisk musikk, avantgarde jazz og samtidsmusikk. Vi kjenner han blant annet fra sine prestisjetunge samarbeid, som den Grammy-vinnende duoen med fiolin-virtuos Hillary Hahn, hans medvirkning i multiinstrumentalist og komponist Tyshawn Soreys band, ICE (International Contemporary Ensemble) og i tett samarbeid med interdisiplinære komponister som Anthony Braxton og Zosha Di Castri. De siste årene har han også gitt ut mer av sine egne prosjekter hvor han utforsker gjennomkomponerte former som også åpner opp for improvisasjon i komplekse strukturer i et univers hvor hans elektro-akustiske mikrotonale piano står i sentrum. På disse utgivelsene gjester musikere som Ingrid Laubrock, Peter Evans, Sofia Jernberg, Tomeka Reid og Steve Lehman. Han gjorde også et bestillingsverk med Trondheim Jazzorkester i 2019 på Kamfest i Trondheim. Tidligere i år samarbeidet han med Trondheim Symfoniorkester under festivalen Only Connect. Cory glitrer også i soloformatet, slik han demonstrerer på utgivelsene «A U T O TROPHS» (2017), «Pluripotent» (2011). Det er i denne settingen vi får høre han under årets Fri resonans.

(Foto: Moritz Bichler)

Sted: Dokkhuset Scene

lucycaansy

Cansu Tanrıkulu (vokal)

Lucy Railton (cello)

----------

Denne duoen gjør en helt spesiell premiere under årets Fri resonans. Deres veier møttes i Berlin hvor de begge nå bor og er aktive bidragsytere til byens pulserende eksperimentelle musikkscene. Cansu og Lucy er begge internasjonalt anerkjente med egne prosjekter, men er også å høre i samarbeid med blant annet Kit Downes, Nick Dunston, William Parker, Carol McGonnell og Marc Ribot. Som duo har de et lyttende og kreativt samspill som gir rom for begges musikalske bakgrunn og kunstneriske prioriteringer, og danner en estetikk et sted mellom samtidsmusikk, støy og improvisasjonsmusikk.

(Foto, Cansu Tanrıkulu: Dovile Sermokas)
(Foto, Lucy Railton: Cristina Marx)

Sted: Dokkhuset Scene

2022

deerhoof

Satomi Matsuzaki (vokal/bass)

Greg Saunier (trommer)

Ed Rodriguez (gitar)

John Dieterich (gitar)

----------

Få band har vært så definerende for den moderne rockemusikken som Deerhoof. Bandet ble etablert i San Francisco på midten av 90-tallet og har siden da gitt ut 18 studioalbum samt en rekke andre samarbeidsprosjekter, live-album, spin-off-band etc. I Deerhoofs musikk møtes catchy pop-melodier med kløktig og intrikat bruk av rockebandformatet. Under pandemien gav de ut to album, «Future Teenage Cave Artists» (2020) og «Actually, You Can» (2021). Dette er første gang Deerhoof spiller i Trondheim. 

(Foto: Shervin Lainez)

Sted: Dokkhuset Scene

egilkalman

Egil Kalman (modulær synthesizer)

----------

Egil Kalman tolker tradisjonelle skandinaviske melodier på modulær synthesizer. Musikken hans trekker paralleller mellom folkemusikk og moderne elektroakustisk musikk via minimalistiske komposisjonsteknikker og sjelfulle improvisasjoner. Ved bruk av intonasjonsstemminger, hypnotiske former, syntetisert lyd som etterligner det akustiske og omvendt, utforsker han elementer fra tradisjonell skandinavisk folkemusikk og setter det i et nytt lys. Musikken fremføres live på analoge modulære synther uten bruk av forhåndsinnspilt materiale. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

Sted: Dokkhuset Scene

kajaszymon

Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon)

Szymon Gąsiorek (trommer/perkusjon/elektronikk)

----------

Czajka & Puchacz er en København-basert duo bestående av den slovenske pianisten Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon) og den polske trommeslageren Szymon Gąsiorek(trommer/perkusjon/elektronikk). Oversetter man duoens navn fra polsk til norsk får man de to fugleartene vipe og hubro. Czajka & Puchacz startet å spille sammen i et akustisk landskap. I juli 2020 gav de ut sitt første album «Bivališča». Året etter fulgte de opp med å gi ut retro-avant-pop singlen «Entschuldigung» under navnet Kiebitz & Uhusom de kaller sin alter duo. Kiebitz & Uhu er de tyske navnene på de samme fugleartene. Denne utgivelsen utforsket eksperimentell låtskriving. Siden deres andre utgivelse har duoen fortsatt å utforske måter å sammensmelte eksperimentell låtskriving med estetikken fra europeisk fri improvisasjon og musique concrète, som man hører mer av i deres første utgivelse. 

(Foto: Laura Braun)

Sted: Dokkhuset Scene

NTNU forskningskonsert: Peter Knudsen

peter

Peter Knudsen (piano/komposisjoner)

----------

Pianist, komponist og stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU, Peter Knudsen gir oss innblikk i hans prosjekt «Expanding horizons». Knudsen vil presentere eksempler på hvordan han tilnærmer seg jazzkomposisjon og improvisasjon basert på skjønnlitteratur, norrøn mytologi og klassisk musikk, fra duo til storbandformat. Sammen med Tuva Halse (fiolin) og Amund Storløkken Åse (vibrafon) gir han også en live-demonstrasjon av hvordan fransk orkestermusikk kan låte i hendene på improvisasjonsmusikere. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: John Malander)

Sted: Dokkhuset Scene

naaljosljom

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper)

Morten Joh (renstemte synther)

----------

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper) og Morten Joh (renstemte synther), duoen bak MoHa!, presenterer sitt nye prosjekt Naaljos Ljom, med en ny musikalsk og konseptuell interesse: renstemming og folkemusikk. Her har de tatt et skikkelig dypdykk inn i tonaliteten og rytmikken i den tradisjonelle norske folkemusikken og kledd den opp i en elektronisk dansemusikkbunad. I 2021 slapp Naaljos Ljom sin debutplate på Motvind Records under serien «Perspektiver på norsk folkemusikk». Tradisjonell norsk mikrotonal elektronisk dansemusikk du ikke vil gå glipp av.

(Foto: Fredrik S. Hana)

Sted: Dokkhuset Scene

liztomas

Liz Kosack (synthesizer)

Tomas Järmyr (trommer)

----------

Liz Kosack (synthesizer) er en amerikanskfødt, Berlin-basert musiker som også er kjent for sine kreative og unike masker. Med en særegen stemme på keyboard har hun de siste årene vært internasjonalt aktiv med en rekke prosjekter og musikere innen samtidsmusikk, jazz og impro, blant annet Trondheim Jazzorkester. På synthesizer jobber hun med å utvikle instrumentet sitt til grensene for dets ekspressive potensial. Som maskemaker søker arbeidet hennes både å skape og overvinne spørsmål knyttet til identitet. På Fri resonans får vi høre henne i samspill med vår egen Tomas Järmyr (trommer), kjent fra Motorpsycho og en rekke andre band og prosjekter. Rå energi, teknisk brillianse og utholdenhet kombinert med hans lydhøre samspill har gjort ham til en unik og ettertraktet musiker. Denne duoen vil du ikke gå glipp av.

(Foto, Liz Kosack: Frank Schindelbeck)
(Foto, Tomas Järmyr: Thor Egil Leirtrø)

Sted: Dokkhuset Scene

brandon

Brandon Lopez (kontrabass)

Ingrid Laubrock (saksofon)

Tom Rainey (trommer)

----------

Denne trioen består av tre sentrale skikkelser fra den avantgardistiske jazzscenen i New York, og assosieres ofte med navn som Anthony Braxton, John Zorn og Dave Liebman. Brandon Lopez (kontrabass) gjestet den allerede eksisterende duoen til Tom Rainey (trommer) og Ingrid Laubrock (saksofon), noe som viste seg å være en perfekt match. Tidligere i år gav de ut sin første utgivelse «No es la Playa» på det sveitsiske plateselskapet Intakt Records og gjør i den anledning en Europa-turné denne høsten.

Sted: Dokkhuset Scene

2021

dell

Christopher Dell - vibrafon

Christian Lillinger - trommer

Jonas Westergaard - kontrabass

----------

Denne Berlin-baserte trioen bestående av Christopher Dell (vibrafon), Christian Lillinger (trommer) og Jonas Westergaard (kontrabass) ble etablert i 2011 og har gitt ut en rekke album, inkludert den rykende ferske utgivelsen «Beats» (2021). Trioen spiller musikk med høy intensitet og aktivitet, og skillet mellom komposisjon og improvisasjon oppleves som utvisket når trioen navigerer sømløst gjennom forløpene. De tradisjonelle rollene i trioformatet er oppløst og resultatet er musikk med mange lag, rolleskifter og teksturer. 

(Foto: Nino Halm)

Sted: Dokkhuset Scene

jeepterrie

Jaap Blonk - stemme/elektronikk

Terrie Ex - gitar

----------

Jaap Blonk (stemme/elektronikk) startet sin karriere som vokalist innen Dada-lydpoesi. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Terrie Ex (gitar) var en av grunnleggerne av «anarcho-punk»-bandet The Ex som startet i 1979. Siden den gang har han med sitt unike musikalske uttrykk også gjort seg bemerket innen improvisasjonsmusikken, blant annet i duo-format med Han Bennink, Ab Baars og Ken Vandermark. Albumet deres «Thirsty Ears» kom ut i 2018 på Terrie Ex sitt eget plateselskap TERP. Uforutsigbarheten av Dada møter energien til punkrock i dette grenseløse duo-samarbeidet.

(Foto: Andy Moor)

Sted: Dokkhuset Scene

alexangelika

Angelika Niescier - saksofon

Alexander Hawkins - piano

----------

Angelika Niescier (saksofon) og Alexander Hawkins (piano) er to unike instrumentalister som har bidratt sterkt til å redefinere europeisk jazz- og improvisasjonsmusikk det siste tiåret. Duoens første utgivelse, «Soul in Plain Sight» (2021) ble sluppet på det stjernespekkede og progressive plateselskapet Intakt Records. Hawkins besøkte oss for to år siden, og leverte en enestående konsert med vokalisten Sofia Jernberg. Han er ofte å høre i soloformat, men samarbeider regelmessig med legendariske navn som Anthony Braxton, Louis Moholo-Moholo og Evan Parker. Angelika Niescier er bosatt i Köln, men har sterke bånd til avantgarde-jazzscenen over Atlanteren gjennom hennes NYC trio med Chris Tordini og Gerald Cleaver, og hennes NYC Five med Florian Weber, Ralph Alessi, Chris Tordini og Tyshawn Sorey.

(Foto: Arne Reimer)

Sted: Dokkhuset Scene

jaapjp

Jaap Blonk - vokal/elektronikk

John Pål Inderberg - barytonsaksofon/vokal

----------

Dette er et møte mellom to utøvere som begge har fordypet seg i Kurt Schwitters’ lydpoesi og dadaisme. John Pål Inderberg (barytonsaksofon/vokal) er et kjent navn for mange. Både som barytonsaksofonist med dyp kjærlighet og inngående kunnskap i jazzens mange fasetter, men også for sine vokale og fonetiske krumspring. Han har samarbeidet med blant annet Lee Konitz og Warne Marsh. I tillegg til sin utøvende karriere er han professor emeritus ved Institutt for Musikk ved NTNU. Jaap Blonk (vokal/elektronikk) er en nederlandsk vokalist som blant annet er kjent for sine innspillinger av Kurt Schwitters dada-verk Ursonate. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Han er en unik musiker som heldigvis er vanskelig å sette i bås, men som ofte frekventerer innen samtidsmusikk og improvisert musikk og har blant annet samarbeidet med Mats Gustafsson og Maja Ratkje. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: Etang Chen/Marte)

Sted: Dokkhuset Scene

atomic

Fredrik Ljungkvist - saksofon/klarinett

Magnus Broo - trompet

Håvard Wiik - piano 

Ingebrigt Håker Flaten - kontrabass

Hans Hulbækmo - trommer

----------

Få band har definert den skandinaviske jazzscenen mer enn Atomic. På en unik måte forener musikken deres ulike inspirasjonskilder som sprer seg fra blant annet amerikansk og europeisk frijazz til samtidsmusikk. Dette kommer tydelig frem på bandets siste album «Pet Variations» (2018) hvor repertoaret består av musikk av blant andre Carla Bley, Jan Garbarek og Olivier Messiaen. I 20 år har de levert energifull og unik musikk fra øverste hylle. Nå legger de ut på sin siste turné og konserten på Fri resonans blir siste mulighet til å høre dette bandet live i Trondheim. 

(Foto: Anne Valeur)

Sted: Dokkhuset Scene

susanatobbe

Susana Santos Silva - trompet

Torbjörn Zetterberg - kontrabass

----------

Den portugisiske trompetisten Susana Santos Silva og den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg startet sitt samarbeid i 2012 da de spilte inn sitt første album, «Almost Tomorrow» (2012). Begge er bosatt i Stockholm, Sverige. Siden da har de vært svært aktive som duo, men også i konstellasjoner med blant andre Mat Maneri, Carlos Singaro, Chris Pitsjokos og Hampus Lindwall. Nå, åtte senere, har de sluppet sitt andre album «Tomorrow» (2021). Musikken deres blir omtalt av kritikere som hemningsløs, intens, full av lidenskap og levert med en nydelig, paradoksal blanding av disiplin og frihet.

(Foto: Aloísio Brito/Maria Mónica)

Sted: Dokkhuset Scene

Matilda

Matilda Rolfsson - perkusjon

Bára Sigfúsdottir - dans

Ole-Henrik Moe - fiolin

----------

Denne unike og interdisiplinære trioen er et møte mellom fritt improvisert dans og musikk. Individuelt er utøverne aktive internasjonalt så vel som i Norge i ulike improvisasjonskonstellasjoner som: TIDE, Sheriffs of Nothingness og Trio Generations. Vi kan vente oss en finstemt akustisk og teksturert akt som omfavner improvisasjonens forventede og uventede hendelser. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

(Foto: Juliane Schütz)

Sted: Dokkhuset Scene

2020

2019

2018

2017

2016

2012

2011

2010

2009